Over deze site

Hoi! Wat leuk dat je mijn site gevonden hebt. Hier geef ik tips om te leven op een manier die beter is voor het milieu en leg ik soms uit waarom die keuze beter is. Niet elk probleem heeft een oplossing die iedereen uit kan voeren; dat is oké. Kijk vooral naar wat je wél kunt doen en stem met je geld, want elk klein beetje helpt.

Mis je een product, advies of iets anders? Laat een comment achter en ik ga op zoek!

Waarom minder nieuwe spullen kopen? 

Spullen worden gemaakt uit stoffen die bewerkt en vervoerd moeten worden (dus ook de spullen die geadverteerd staan als "Zero Waste"). Dit zorgt voor een grote CO₂-uitstoot en soms ook andere vormen van vervuiling. Vaak is niet duidelijk of mensen eerlijk betaald worden en of er gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Voor sommige stoffen worden bossen gekapt, waardoor dieren geen plek meer hebben om te leven. Door minder nieuwe spullen te kopen zorg je ervoor dat de aarde minder vervuild wordt. Vraag je dus af of je iets écht nodig hebt en als je het nodig hebt kijk dan of je het tweedehands kunt kopen. Als je iets nieuws moet kopen en het budget hebt voor eerlijke spullen, kijk dan op de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Waarom geen nieuw plastic?  

Plastic wordt nooit helemaal afgebroken en is voor altijd op aarde. Het komt overal terecht, waaronder in ons water en in de grond. In steeds meer voedsel zitten daarom microplastics. Het is nog onduidelijk welk effect het precies heeft op onze gezondheid, maar we weten wel dat het hormonen kan verstoren en het immuunsysteem kan verzwakken. Nieuw plastic wordt bijna altijd gemaakt uit aardgas of aardolie. Bij het maken van plastic komt daardoor veel CO₂ vrij. Door het kopen van nieuw plastic ondersteun je de bedrijven die heel veel CO₂ uitstoten. Toch nieuw plastic nodig? Kijk of je (afbreekbaar) bioplastic kunt vinden. 

Moet ik weggooien wat ik nu heb? 

Nee! Alsjeblieft niet. Het beste is om te gebruiken wat je nu al hebt. Koop pas (tweedehands) het milieuvriendelijke alternatief als je je eigen voorwerp niet meer kunt gebruiken voor de orginele functie. Op mijn site staan verschillende ideeën voor upcyclen, dus gooi je oude spullen alsjeblieft niet meteen weg.

Palmolie? 

Palmolie; een lastig onderwerp. Volgens WWF wordt zo'n 50% van de palmolie verwerkt in onze voeding en cosmetica. De rest word gebruikt voor onder andere biofuel, energie en diervoeding. Momenteel worden regenwouden gekapt voor het uitbreiden van palmplantages. Daarentegen is de opbrengst van palmolie uit de plantages significant hoger dan bij andere soorten planten waaruit olie gemaakt kan worden. Is palmolie dan toch beter? Is de certificering van palmolie wel in orde? Universiteit Wageningen geeft een duidelijke uitleg over deze ingewikkelde kwestie. 

Toegankelijkheid

Ik probeer de site zo makkelijk mogelijk te houden, dus laat vooral een comment achter wanneer je een verzoek hebt om dit te verbeteren. Elk nieuw subonderwerp heeft een dikgedrukte kop. Internetlinks (onderstreept en in het groen) en opsommingen worden regelmatig gebruikt, zodat je beter overzicht hebt.

Reacties